Xanadu

Het is allemaal begonnen met de buizenradio van mijn ouders. Als klein jochie was ik al gebiologeerd door dat grote ronde ” ding ” in het midden van de radio waar “zomaar” geluid uit kwam. Stemmen van mensen en muziek……MAGIE ! Om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen moest deze uit worden gehaald worden, tot het laatste schroefje. Het gevolg een schok, schrik, doorgeslagen stoppen en een uitbrander van mijn ouders. Dit was het begin van een mooie hobby die ik nu jaren later professioneel mag voorzetten met Xanadu.

Vroeger bij mijn ouders gonsde het in huis alle dagen van muziek. Mijn meest geliefde plaat was de zesde symfonie van Beethoven , de Pastorale. Nog steeds word ik geboeid door dit magistrale werk ! Het is nooit overgegaan, die voorliefde voor grote muziekwerken. Dat brok muzikale energie ondersteund door een machtig fundament, dan weer meeslepend, volgeladen met emotie Muziek heeft mij altijd mateloos geboeid

Als jochie bracht ik mijn eerste zakcenten – zuur verdiend als bakkersmaatje en schildersknecht – naar de elektronicawinkel. Met de gekochte onderdelen was ik dagenlang, soms ook ‘ s nachts , aan het stoeien om mijn eerste luidspreker in elkaar te zetten. Echte ervaring kreeg ik pas later aangereikt van professionele leermeesters. Zij loodsten mij binnen in die fascinerende wereld van de geluidsleer en de electronica

In 1991 bood ik, na jaren van studie en experimenteren, de eerste Xanadu luidspreker aan; de DS 24. Ik vraag me nog weleens af waar ik toen het lef vandaan haalde om als nieuweling in een hifi markt, vol met goede en gevestigde namen, met een luidspreker op de markt te komen waar een prijskaartje aan hing van 8000 gulden per set. Het was een spannende tijd. De hifi dealers werden bezocht en de eerste testen verschenen in de vakbladen. Tot mijn vreugde reageerde de branche razend enthousiast en de vakpers was vol lof. De champagne fles werd ontkurkt!!!.

Natuurlijk is het niet allemaal vanzelf gegaan en heb ik die hoge kwaliteitstandaard , die Xanadu kenmerkt , niet in mijn eentje behaald. Geloof me, er is heel wat water door de ijssel gestroomd voor dat ik , mijn vrouw en ons team alle kinderziekten in de produktie en de marketing hadden overwonnen. Zelfs een zijstap die ik ooit maakte door in Zwolle een zaak in woninginrichting te beginnen , blijkt achteraf een waardevolle ervaring geweest te zijn , getuige de tijdloze vormgeving en het rijk geschakeerde kleurenaanbod van onze produkten !

Nu is een mooi design natuurlijk meegenomen , maar luidsprekers moeten wel doen waarvoor ze zijn ontwikkeld. Muziek weergeven alsof je bij een live concert aanwezig bent De hoogst haalbare kwaliteit is niet alleen een kwestie van techniek en design, maar ook afhankelijk van andere , menselijke factoren.

Goede luidsprekers zijn in staat om een verbintenis aan te gaan met de stemming waarin we ons op een bepaald moment bevinden, Het maakt eigenlijk niet uit of die stemming bekrachtigd wordt door luchtige popmuziek , swingende jazz of een ‘ Opus Magus ‘ in klassieke muziek, als de luidspreker maar in staat is dit ‘ gevoels – en levensecht ‘ over te brengen ! I PUT A SPELL ON YOU van creedence clearwater revival of het magistrale werk van Beethoven .Dat is de betovering van Xanandu , naar mijn gevoel : bevlogen emotie van de grote werken.

—————————————–

“Hall of fame”. De vierkante Jordan Watts Modules (1961) aluminium membraan in zeemlederen ophanging , gecentreerd dmv 3 staafjes metaal. In 1969 wist ik er 8 te kopen en ze waren toen al vele jaren oud. Bij teveel temperatuurverschil moest je ze opnieuw centreren. De Bombardon (geschonken door Amplimo BV) is een begerenswaardige woofer. Het membraan is gemaakt van stijf en licht polystyreen. de unieke ophanging en niet geleidende spreekspoeldrager staan o.a. garant voor de lage mechanische verliezen. De woofer is meettechnisch een juweel en voor de ontwerper uit de periode van de ww (werkelijkheidsweergave) in de jaren v.a. 1965 een kostbaar bezit.

Van oudsher bekend is de 9710 van Philips die nu weer zo in trek is bij liefhebbers van full range weergevers in een hoornbehuizing incl. 4 Watt SE versterker. Links een bijzondere hoorndriver welke geschikt is voor bandtweeters. Een Jordanov. De grote woofer links is een 30 cm. Philips breedband met Alnico magneet uit de jaren ’60. Voor kennersbehoeft de Kef B110 geen verdere uitleg, net zo beroemd als de eerste dome tweeter en de middentoner die ze “squacker”noemden. De basluidspreker voor is uit de generatie vande opkomst der gesloten behuizingen, ten onrechte “hoge druk boksen”genoemd. In dit plaatje past natuurlijk de Dynaudio T330D esotar uit de eind jaren 80. Het electronicawerkaan de rechterzijde is een Xanadu Actief filter , subtractief , met zeer kostbare uitgangen naar de mid/hoog weergevers (all styroflex)
(Bert Fruitema/Simon H)